PATRICK DAVIDSON & WIM GOEDEGEBUUR

In het voorjaar van 2011 zag vanuit Rotaryclub Rotterdam-Delfshaven ‘Sprinting Sophia’ het licht. Patrick Davidson en Wim Goedegebuur stonden aan de wieg van hun ‘kindje’: de tourrally die kinderen hun ziekte even laat vergeten én tegelijkertijd geld oplevert voor onderzoek en projecten van het Sophia Kinderziekenhuis. De doelstelling van Rotary komt kernachtig tot uitdrukking in haar lijfspreuk ‘Service above Self’. Rotarians zijn ‘People of Action. Iets van jezelf geven, dienstbaar zijn en in actie komen. Het zaadje voor Sprinting Sophia werd tien jaar geleden geplant aan de Weissenbruchlaan in Hillegersberg. Elke zaterdagochtend kwam menig sportauto uit de buurt daar langs om bij de pomp de tank vol te laten gooien. Onder het genot van een kop koffie werden de wekelijkse nieuwtjes uitgewisseld. Patrick Davidson: “Ik liep al een tijdje rond met het idee om vanuit mijn Rotaryclub iets te organiseren voor een goed doel. Ik kende veel dorpsgenoten en collega-ondernemers met een sportauto die ook enthousiast waren geworden over een rally met kinderen die vanwege hun gezondheid wel een opkikker konden gebruiken. Ik legde vervolgens contact met de Stichting Vrienden van het Sophia. Direct was er een klik en de gezamenlijke wil om er iets moois van te maken”.

Mes snijdt aan drie kanten Samen met Patrick kwam ook Rotarylid Wim Goedegebuur in actie. “Het mes snijdt aan twee kanten. Kinderen beleven een fantastische dag en we zamelen tegelijkertijd een leuk geldbedrag in voor het goede doel. Elke auto die meerijdt, betaalt voor zijn deelname 350 euro. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar als ondernemer dacht ik meteen: ‘hier zit meer in’. Ik merkte dat veel zakelijke relaties en lokale contacten bereid waren ons initiatief ook financieel te steunen. Met de totale opbrengst konden wij de afgelopen jaren substantieel bijdragen aan zinvolle projecten van het Sophia Kinderziekenhuis, zoals onderzoek. Eigenlijk snijdt het mes zelfs aan drie kanten. De blijheid die je bij de kinderen ziet op zo’n dag is natuurlijk waar je het voor doet. Maar je ziet ook zoveel plezier en ontroering bij de rijders. Ondanks hun stoere auto’s hebben de meesten maar een klein hartje, mijzelf meegerekend.” Patrick: “De eerste editie van Sprinting Sophia vond plaats op vliegveld Zestienhoven met allerlei parcoursen en tests. Op een andere dag was er een Haring- en Hamburgerparty op Hockey Club Rotterdam voor sponsoren en iedereen die daarvoor een kaartje had gekocht. Die dag op Rotterdam Airport was uniek en tegenwoordig ondenkbaar. Om organisatorische en financiële redenen is na een paar jaar ook afgezien van een apart feest. De gesponsorde haringen en hamburgers zijn wel gebleven, die eten we nu na afloop van de rit bij de Harbour Club.” Wim vult aan: “Zo blijft Sprinting Sophia zich ontwikkelen. Elk jaar werken we weer toe naar het beste eindresultaat. Misschien kunnen we Max Verstappen voor volgend jaar strikken…”

Lust voor oog en oor Porsches, Lamborghini’s, Ferrari’s en zelfs Bugatti’s. Het is elk jaar een lust voor het oog (en oor) van jong en oud als Sprinting Sophia van start gaat op de parkeerplaats van het Erasmiaans Gymnasium naast het Sophia Kinderziekenhuis. Er doen zo’n veertig tot zestig auto’s mee. Wim lacht: “Voor de kinderen is het een ware snoepwinkel. Je begrijpt dat er soms strijd is, wie in welke auto mee mag. Dan worden de Porsches voorbij gelopen en willen ze allemaal in een Ferrari.” Vervolgens gaan de auto’s in colonne op pad onder begeleiding van een vast groepje vrijwilligers met hun stoere pickup-trucks. Veiligheid staat voorop. “Om zo’n dag extra bijzonder te maken, hebben we een koffiestop bij de Van Ghentkazerne, waar de kinderen van dichtbij de legervoertuigen kunnen bekijken en kunnen meerijden. Elk jaar bedenken we een andere route. Zo reden we een keer dwars door een stal met 1200 melkkoeien. De finish is steevast bij de Harbour Club, een geweldige locatie in het park bij de Euromast waar de ouders hun kinderen opwachten en iedereen een lunch krijgt aangeboden. Als kers op de taart krijgen de kinderen een goed gevulde goodie-bag mee. Zo is het elk jaar weer een onvergetelijke dag, niet alleen voor de kinderen en hun familie, maar eigenlijk voor iedereen die meerijdt en meehelpt.”

Doorstart Toen Patrick een paar jaar geleden na ruim twintig jaar lidmaatschap stopte als Rotarian, leek het einde voor Sprinting Sophia ook in zicht. Wim: “Ik dacht toen ook even aan stoppen, want het is een hele organisatie, maar dit evenement is zo uniek en doeltreffend, dat ik dat zonde vond. Met inzet van andere Rotary-leden, en zelf de nodige uurtjes rondbellen met potentiële deelnemers en sponsoren, staat het toch elk jaar weer op de rit. Na deze doorstart vond ik het des te meer jammer dat Sprinting Sophia in 2020 door corona niet doorging. Ook in 2021 kan er helaas nog geen event met de kinderen plaatsvinden. Weer geen donatie kon ik moeilijk verkroppen en ik ben blij en trots dat we met dit jubileummagazine eer kunnen doen aan 10 jaar Sprinting Sophia. Met wat extra gas geven, hebben we dit jaar een recordbedrag van meer dan 110.000 euro aan donaties gekregen van trouwe deelnemers, oude en nieuwe sponsoren. Heel veel dank aan iedereen die het magazine en daarmee deze donatie mogelijk heeft gemaakt. Mijn bijzondere dank gaat ook uit naar onze Rotary-penningmeester Riemer Warnar. ” Hij is onze stille kracht die al tien jaar alles rond Sprinting Sophia zorgvuldig administreert. Kortom, Rotaryclub Rotterdam-Delfshaven staat klaar voor een volgend decennium Sprinting Sophia!” Patrick tot besluit: “Ik heb onze bescheiden baby zien opgroeien tot een trotse tiener. Hoewel niet meer actief betrokken, zit Sprinting Sophia in mijn hart. Ik hoop dat de kinderen in 2022 weer met mooie auto’s op stap kunnen. Want een stralende kinderlach is het mooiste cadeau dat je na afloop kunt krijgen!”  


Rotary is een internationale organisatie. Onze leden zetten zich in om vanuit een gedeelde passie en betrokkenheid het welzijn van mensen overal in de wereld te verbeteren. In bijna alle landen ter wereld vind je Rotaryclubs. Samen met andere clubs realiseren Rotarians projecten om de grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken, internationaal en lokaal. Lid zijn van Rotary verrijkt je leven: je helpt actief mee om het verschil te maken en je sluit vriendschappen voor het leven. Nederland heeft zeven districten die ieder rechtstreeks deel uitmaken van Rotary International. Rotary kent geen landenstructuur, maar een redelijk platte wereldwijde organisatie met districten en clubs. In totaal zijn er ongeveer 16.000 Rotarians in Nederland, verdeeld over circa 500 clubs. Rotaryclub Rotterdam-Delfhaven telt op dit moment 28 leden.